2012-01-24 14:36:14• hírek • Nagykároly.ro

Kálmánd: a befektetés éve az idei

Több pályázata is készen van Kálmándnak: például turisztikai központ kiépítésére pályáznak. Ellenben a pályázások tekintetében is igyekeznek az arany középúton maradni: így nem vágnak bele öt-hat projektbe, amelyeknek esetleg még az önrészét sem tudnák előteremteni, illetve adósságba verné a települést: addig kell nyújtózkodni, amíg a takaró ér!

Korántsem a választás évének tartja az ideit Schlakter Ferenc kálmándi polgármester, hanem inkább a beruházásokénak, méghozzá a közösség érdekében történő befektetésekének. Hogy mindezt az első kézből, a lehető legközérthetőbben elmagyarázhassa a kálmánidaknak, falugyűlést tartanak a közeljövőben.

Költségvetési, illetve egyéb pénzügyi kérdésekről szó lesz ugyan ezen az alkalmon, ám messze nem ez a központi téma az elöljáró szerint. Amint érdeklődésünkre kifejtette: a büdzsében úgysem lesz érdemi változás a korábbi évhez képest - annak elosztását ugyanúgy igyekeznek ezután is a legmegfelelőbben véghezvinni. Ebben persze nagy támasza a helyi tanács, amely testület valahány tagja érti és érzi, hogy a közösség jövője érdekében félre kell tenni a pártszíneket.

A gyűlésnek, és egyben az évnek a szennyvíztelep és -rendszer kiépítése, valamint a több évtizedes vízvezetékrendszer kicserélése lesz a fő témája. A kétéves projektet a környezetvédelmi tárcánál bírálják éppen, s várhatóan rövidesen szignó kerülhet a szerződésre. A község életét befolyásoló megvalósítás lesz ez - nyomatékosította a falugazda. Immár négy éve küzd ezért: szerte az országból 900 település kérvényezte ugyanazt, mint Kálmánd. 248 pályázata meg is felelt a kiírásnak, mégis a Nagykároly mellett lévő község projektjét ítélték a harmincadiknak. A hatalmas beruházás önrésze is grandiózus a kistelepülés pénzügyi erejéhez képest: közel félmillió lej. A tavalyi évben is spórolt erre a községi vezetőség, helyiek vállalkozók is jelezték már, hogy az önerőhöz hozzájárulnak. Mindezen kívül az idei esztendőt is a gondos gazdálkodásnak kell jellemeznie. Természetesen ennek nem kell egyfajta oktalan garasoskodásba átcsapnia: így a korábbi években is az egyháznak, a művelődési otthonnak, illetőleg tevékenységeknek, a sportéletnek, valamint a civil szervezeteknek kiutalt támogatásokat idén is kigazdálkodják. Ugyanakkor nem lesznek már-már pénzszórásnak tetsző falunapi rendezvények sztármeghívottakkal.

Befektetések éve útépítések tekintetében is az idei. Valószínűsíthetően nyáron felújítják végre a települést Nagykárollyal összekötő utat - kidomborítani sem kell, hogy ez mennyire fontos a helybelieknek ez; egyebeken túl nő annak az esélye, hogy a fiatalok helyben képzelik el jövőjüket... Szintén idén kezdik meg a Nagykárolyt Kaplonyon és Kálmándon keresztül Csanálossal összekötő műút kiépítését. Amint a polgármester rámutatott: ezzel az úttal közel 10 ezer ember juthat el könnyebben, gyorsabban a határ másik oldalára. Reményei szerint idén legalább a faluját Csanálossal összekötő rész elkészül.

Több pályázata is készen van Kálmándnak: például turisztikai központ kiépítésére pályáznak. Ellenben a pályázások tekintetében is igyekeznek az arany középúton maradni: így nem vágnak bele öt-hat projektbe, amelyeknek esetleg még az önrészét sem tudnák előteremteni, illetve adósságba verné a települést. Addig kell nyújtózkodni, amíg a takaró ér! - nyomatékosított az elöljáró közmondásossal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: